Oplevelser og aktiviteter i naturen

Vi har samlet 650 + naturoplevelser og aktiviteter i naturen til dig! 

Og hvad mener vi, når vi siger natur? Vi mener selvfølgelig alle de skønne, grønne steder Danmark har at byde på. 

I kategorien natur finder du skove, søer, grønne områder, steder særligt gode til en gåtur, naturparker, hundeskove og fortidsminder.

andreas-dress skovbillede
Skov af Andreas Dress

Skoven byder ofte på rigtig meget! Elsker du at komme ud i den friske luft, se hvordan bladene risler i vinden og indånde duften fra den fugtige skovbund, så er en tur i skoven uundgåelig! Vi har fundet en masse besøgsværdige skove til dig her. 

IMG_0548
Fredensborg Slotspark i Hillerød

Parker er en genial måde at komme ud og opleve naturen på, når man bor i storbyen. Mange mindre byer har også anlagte parker, som byder ind til en dejlig picnic eller et kunstnerisk take på naturen. 

Bagsværdsø1
Bagsværd Sø

Danmark har utroligt mange søer – nogle rigtig store og andre mindre. Men fælles for dem alle er, at de kan give et fedt afbræk fra hverdagen – uanset om du vil vandre rundt om den, bade i den eller blot sidde stille og kigge på det rolige vand. 

De bedste steder til at gå en tur?

Find de gode steder at gå en tur! Mange har fundet glæden ved at komme ud i den friske natur på en stille og rolig – og overskuelige måde.

Corona har gjort mange ting, men en ting er sikkert – den har øget ønsket om at komme ud og gå en tur i naturen. Jo smukkere, jo bedre. Derfor har vi samlet, de steder vi kender til på nuværende tidspunkt under kategorien gå en tur

Find de gode steder her – eller bidrag til kategorien. Send os gerne et tip med fantastiske gå-steder, som du kender til. Hvis du nyder stedet, så der helt sikkert andre der også gør det. 

Tag på opdagelse i fortiden

Det er ikke til at tage fejl af, at vi har en ualmindelig spændende fortid i Danmark. Og rigtig mange steder, kan du opleve hvordan bygninger, grave og ritualistiske stensætninger kan lære dig om vores forfædre.

I Danmark har vi bevaret mange fortidminder fra vikingetiden, bronze- og jernalderen. 

Du kan se og besøge rigtig mange af disse steder helt gratis, da de er plantet midt i vores natur. Fx som Dronningholm Slotsruin, der står sin pagt (utroligt velholdt) på en vej lidt uden for Frederiksværk. 

Dronningholm borgruin alberte1
Dronningholm Slotsruin, Frederiksværk
Nationalpark Mols Bjerge

Danmarks nationalparker

Vi har en hel håndfuld fede nationalparker i Danmark, der er spækket med natur, oplevelser og højt til loftet! Vil du gerne ud at opleve noget mere af Danmark, kan det helt klart anbefales, at tage et kig på en af disse. 

Tisvilde-Hegn-Alberte-Dkbyday2

Nationalpark Skjoldungernes Land

Nationalparken strækker sig over et kæmpe stykke og indbefatter blandt andet Roskilde Fjord.

Flock of wintering Barnacle Goose(branta leucopsis)in wadden Sea,East Frisia,lower saxony,Germany

Nationalpark Vadehavet

Nationalparken her har et rigt fugleliv og er den eneste af sin art i hele verden. Her er flere smukke attraktioner at besøge.

Mols Hills, Denmark - September  17, 2020 - Trehøje seen from above. The three Bronze Age mounds of Trehøje, 127 metres above sea level, offer a panorama view from Aarhus to Ebeltoft, including four inlets: Kalø, Begtrup, Knebel and Ebeltoft. From up here you can see the National Park’s border to the south west, where fertile clay once deposited by the ice means the land is intensely farmed, as opposed to the nutrient-poor sand left by the ice on the hills and on the coastline along Ebeltoft Vig.

Nationalpark Mols Berge

På Jyllands "nær" finder du Mols Bjerge som er et unikt landskab og rummer mange kendte vandreruter og seværdigheder.

pexels-alex-andrews-3176048

Nationalpark Thy

Parken her er Danmarks største nationalpark. Der findes faktisk over 200 søer i nationalparken.

Asserbo-slotsruin1

Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Kongernes Nordsjælland er Danmarks anden største nationalpark og her finder du gamle slotte, borgruiner, overdådig natur og meget mere.

Der er 5 helt nye naturnationalparker på vej til Danmark.

Faktisk er der hele 5 nye nationalparker på vej til Danskerne. De to første blev udpeget for nogen tid siden – Gribskov og Fussingø. De 3 nye, der fornyligt blevet udpeget er Tranum Klitplantage (Jylland), Stråsø (Jylland) og Almindingen (Bornholm).

Så elsker du naturen, har du masser at glæde dig til. Og du kan jo nyde en tur i en af de andre nationalparker i mens. 

Nationalparkerne har hver deres særpræg og er en hel forskellig oplevelse at besøge. 

Kalø Slotsruin, Nationalpark Mols Bjerge

Er du meget mere til sol og strand?

Med knap 8.800 km kyst, kan du snildt komme ud og opleve bølgen blå. Hvad end det er med vandreskoene på. 

Dog har vi fundet en hel del lækre strande, hvis du er mest til sol og strand som badegæst eller hyggebesøg. Og vi har lavet en stor strandguide med alle de bedste! 

Bellevue Strand, Sjælland

Find svar på de mest stillede spørgsmål

Fortidsminder er kategorien for bl. a. jættestuer, mindesten, stensætninger og ruiner. Hvis du vil ud og opleve lidt af fortiden, så er dette kategorien. 

I de statsejet skove er der mange steder Fri Teltning. Det er kun tilladt at overnatte én nat samme sted og man må højst slå to telte op samme sted. Teltene må max være tre personers telte og de skal være ude af synsvidde for beboelse og naboer. 

Der findes flere regler om Fri Teltning som du finder på Naturstyrelsen hjemmeside.

Blå Flag er en miljømærkningsordning. Når en strand har et Blå Flag betyder det at du finder: Rent badevand, livrednings- og førstehjælpsudstyr, livreddere enkelte steder, nødtelefon på eller i nærheden af stranden eller dækning til mobilen, natur og miljøformidlingsaktiviteter, information om miljøforhold og naturområder, toiletfaciliteter, affaldsfaciliteter og -sortering og informationstavle. 

UNESCO står for United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Siden 1978 er forskellige steder, byer, bygninger og andet udråbt som verdensarv. Som verdensarv, kan man både forvente flere gæster og turister men man forpligter sig også til at beskytte og bevare det specifikke sted. 

Du kan læse meget mere om UNESCO på deres officielle side.

Et naturområde kan være Natura 2000 beskyttet for at bevare og beskytte naturen, dyreliv og sjældne plantearter. Det en betegnelse der gælder gennem hele Europa. 

I Danmark har vi 257 Natura 2000 områder som både er omfattet land- og vandområder. 

Naturoplevelser for hele familien

Vil du ud i naturen og mærke den friske luft mod kinderne og blive vindblæst på den gode måde? Naturen er blevet det nye sort og med den stigende tendens med udflugter i naturen, har vi selvfølgelig gjort det nemt for dig at overskue, hvad du kan opleve i naturen i Danmark.

Skal du ud i naturen med familien, kan du nemt finde skove med bålpladser, lejrpladser, legepladser og shelters. Når man tager ud i naturen, er det rart at vide, hvad man skal pakke – særligt med børn på slæb. Derfor kan du på samtlige oplevelser i natur-kategorien, se hvilke faciliteter du finder på de forskellige oplevelser. 

Vi har på siden fyldt natur-kategorien med masser af forskellige skove i hele Danmark. De fleste er statsejet. Du finder blandt andet Bidstrup skovene og Boserup skov på Sjælland, Blokhus Klitplantage, Rold Skov i Jylland, Almindingen på Bornholm og Kasmose Skov på Fyn blandt mange mange flere.

Naturoplevelser behøver nødvendigvis ikke kun at være skov – vi har i denne kategori også sø’er, grønne områder, hundeskove, fortidsminder og “gå-en-tur”-ruter. 

Ud i naturen med børn

Du finder masser af oplevelser for børn i naturen. I naturen finder du masser af naturlegepladser til børn i alle aldre. Du finder naturlegepladser i skove og i byer. Naturlegepladser er en genial måde at få børnene med ud i den friske luft og få brændt noget krudt af. Særligt har naturlegepladser haft en stigning i popularitet under Covid-19 pandemien. 

Hvis ikke det skal være naturlegepladser, finder du også masser af bålstedet og shelters, hvor man hurtigt kan få masser af timer til at gå og få noget kvalitetstid med børnene. Vi har mærket de forskellige naturområder med de faciliteter de har – så hvis du gerne vil have børnene med ud i et shelter med bålplads, så kan du hurtigt og nemt finde det. 

Hvor kan man gå en tur

…Spørger du sikkert oftere om nu, hvor vi er begrænset mere fysisk end vi plejer. I følge med covid-19 pandemien indtog landet og mange udflugtsmål og kulturelle institutioner blev lukket, har ønsket om gode gåture i nærheden af sig været stigende.

Vi har derfor samlet de gode steder at gå tur i naturen – både i skove og grønne områder, søer og meget andet. Uanset om du vil gå en tur alene eller i selskab med andre, kan du finde smukke områder at få stillet din gåturs-træng. Under kategorien “gå en tur” finder du alt fra stisystemer til smukke områder og stier. 

Der findes smukke områder at gå ture i hele Danmark. Der er både gode ruter til gåtur i Jylland, på Fyn såvel som Sjælland og Bornholm. 

Der er gode steder at gå en tur alene men også sammen med andre. 

Mangler vi dit yndling sted at gå tur? Så skriv til os på kontakt@dkbyday.dk – så vil vi få den op på siden hurtigst muligt. Hvis du også har et billede eller et godt tip eller info om stedet, så send det endelig med – så får vi lagt det på siden. 

Danske naturseværdigheder

Der findes faktisk en del seværdigheder, plantet midt i naturen eller som er en del af naturen. En naturseværdighed som er en del af kan fx være Stevns Klint, Møns Klint, Nationalpark Vadehavet og mange flere. Alle disse finder du under kategorien natur. 

Skal du ud og finde seværdigheder der er plantet i natur? Så har danske kunstner Thomas Dambo fx lavet de søde og flotte trolde, som står rundt omkring i den danske natur. Måske har du været ude og finde dem? Ellers hjælper vi gerne med at du kommer på troldejagt.

Udover disse, finder du blandt andet også seværdigheder og storslået bygninger rundt omkring i Danmark, som kan ses udefra, når du er ude på udflugt. 

Nødvendige

Nødvendige cookies hjælper med at kritiske og basale elementer kan køre på vores side – så som slide features og sikre at du har fuld adgang til alle sider på vores site. Hvis ikke disse er slået til, vil sitet ikke fungere optimalt, derfor kan disse ikke fravælges.

Expires
1 year
Name
wordpress_[hash]
Data processor
System
Purpose
On login, WordPress uses the wordpress_[hash] cookie to store your authentication details.
Expires
1 year
Name
wordpress_logged_in_[hash]
Data processor
System
Purpose
After login, WordPress sets the wordpress_logged_in_[hash] cookie, which indicates when you’re logged in, and who you are, for most interface use.
Expires
1 year
Name
wp-settings-{time}-[UID]
Data processor
System
Purpose
This is used to customize your view of admin interface, and possibly also the main site interface.
Expires
1 year
Name
comment_author_{HASH}
Data processor
System
Purpose
When visitors comment on your blog, they too get cookies stored on their computer.
Expires
1 year
Name
comment_author_email_{HASH}
Data processor
System
Purpose
When visitors comment on your blog, they too get cookies stored on their computer.
Expires
1 year
Name
comment_author_url_{HASH}
Data processor
System
Purpose
When visitors comment on your blog, they too get cookies stored on their computer.
Expires
1 year
Name
cookie_settings
Data processor
System
Purpose
Used to set your cookie settings
Sporingcookies

Hjælper os med at forstå brugers adfærd på vores side og hjælper os med at optimere din oplevelse nu og i fremtiden.

Expires
1 year
Name
_fb
Data processor
Facebook
Expires
2 years
Name
_ga
Data processor
Google
Purpose
Used to distinguish users.
Plicy
Expires
24 Hours
Name
_gid
Data processor
Google
Purpose
Used to distinguish users.
Plicy
Expires
2 years
Name
_ga_
Data processor
Google
Purpose
Used to persist session state.
Plicy
Expires
09 days
Name
_gac_gb_
Data processor
Google
Purpose
Contains campaign related information. If you have linked your Google Analytics and Google Ads accounts, Google Ads website conversion tags will read this cookie unless you opt-out. Learn more.
Plicy