Strandguide

Vil du gerne ud og nyde den danske sommer på sandet langs den danske kyst og nyde lyden af det brusende hav? Hvad er bedre end at mærke det lune sand mellem tæerne og høre den svage latter fra børn i vandkanten?

Vi har lavet en strandguide og nogle gode råd og fede facts til dig, der gerne vil have en oplevelse ud af at tage på stranden. 

Vil du hoppe direkte over i vores liste med oplevelse og se alle strande? 

Med vores mange kilometer kyst, og forskellige natur, finder du rigtig mange forskellige strande. Nogle er udelukkende med sten, nogle med lækkert fint sand og andre, hvor du nærmest går fra græs og klit til vand på 3 skridt.

I Danmark gør vi meget ud af at gøre vores strande besøgsvenlige, og derfor findes der strande, der er markeret som badepunkt eller har et blåt flag. Det vil sige, at den kommune stranden ligger i, har godkendt stranden til badning og flere gange i løbet af sommeren, kontrollerer for farlige bakterier og kriterier for stranden, så man aldrig har noget at frygte og med et roligt hjerte, kan sende sine børn i vandet. 

Her giver vi dig vores ultimative strandguide, til de flotteste, bedste og (nogle) lidt anderledes strande i Danmark.

Tisvildeleje Strand

Tisvildeleje Strand er en af de nordligste strande på Sjælland. Stranden er, måske også, en af de mest kendte strande på Sjælland – og det forstår man egentlig godt.

Stranden er dækket af blødt og fint sand og den er 25 meter bred. Så her er plads til alle. Derudover er der både parkering, toilet og (is)kiosk inden for 100 meter. Stranden er mærket med Blåt Flag, så man trygt kan bade i vandet. 

Vil du give Tisvildeleje Strand et besøg?

Palmestranden (Frederikshavn Nordstrand)

Sagde du ferie i Danmark? Men savner du sydens vibe og omgivelserne af en Sydeuropæisk strand fyldt med svajende palmer? 

I Frederikshavn finder du Palmestranden. Og ja – de er helt ægte de her palmer. Her kan du slå hverdagen fra og blive taget til sydens strande, helt uden at forlade Danmark. Palmerne står godt nok ikke på stranden i de kolde måneder, men palmerne bliver troligt plantet på stranden hvert år omkring maj, når vejret begynder at tillade det. 

Palmestranden er mærket med Blåt Flag – så du kan trygt slappe af på stranden, hvor faciliteterne er i top. Der er også et ishus på stranden, hvor du kan få en pause fra sydens varme. Stranden er endda også velegnet til windsurfing. 

Skal du besøge Palmestranden?

Hou Strand

Hou Strand er skøn og børnevenlig. Stranden er mærket med Blåt Flag og du finder toilet og indkøbsmuligheder i nærheden – perfekt når man har ungerne med.

Er du mere til sport og leg, er stranden velegnet til windsurfing og kitesurfing. Der er også en badebro at finde på stranden.

Hou er et velkendt ferie-område med feriehusområde og campingpladser i nærområdet. 

Balka Strand

Bornholm, Bornholm, Bornholm… Ja – du siger det med melodien, gør du ikke? 

Balka Strand er en af de mest populære strande på Bornholm og er ekstremt velbesøgt gennem hele sommeren. Stranden er med fint sand og lavt vand, som gør at børnene nemt kan lege på stranden og i vandet. 

Der er parkeringsmuligheder, toiletfaciliteter og stranden er desuden også handicapvenlig. På stranden er der faktisk mulighed for at leje vandcykler, surf-udstyr og liggestole. 

Hvis du skal til Bornholm eller allerede er der, så er Balka Strand helt sikkert et besøg værd. 

HUSK de 3 s'er

Solhat, solcreme og skygge. Selvom stranden er en fantastisk måde at komme ud på om sommeren – så husk at beskyt dig mod solens skarpe stråler og hold dig i skygge mellem kl. 12-15, hvor solen er skarpest. 

Det gode råd

Væske er mega vigtigt når du skal på stranden. Ofte bruger vi kun termo flasker til varme drikke, men vidste du, at de også kan holde koldt drikkelse koldt i længere tid? Fyld din termodunk med vand og isterninger. 

Slettestrand

Slettestrand er måske bedre kendt som Badehotellets kulisse. Stranden er en klassisk nordjysk strand omgivet af smuk puklet natur, som man bedst kender det fra Jyllands kyst. 

Faktisk finder du Svinkløv Badehotel her, så hvis du vil have en ægte badehotels-oplevelse, så er stedet her absolut en udflugt værd. Den brede sandstrand har endda Blåt Flag, så man er sikker på det er sikkert at bade i vandet. 

Blåvand Strand

Blåvand Strands sydlige del er en skøn og børnevenlig strand. Stranden er markeret som Badepunkt og er ideel til en tur på stranden med børn. Stranden ligger nemlig i læ af Horns Rev, og det er derfor sjældent at støde på hestehuller og understrøm – dog skal du altid være opmærksom når du eller børn er ude at bade. 

Feddet Strand

Feddet Strand, som du finder syd for Ebberup på Fyn, er en fin og lækker sandstrand. 

Du finder parkering tæt på stranden og der er også toilet tilgængeligt ved stranden. Godt nok er der ikke nogen badebro, men stranden er ideel til en strand tur med børnene, fordi strandbunden og selve stranden primært består af sand. Derudover, er strandbredden 20 meter, så der er rigeligt plads til alle. 

Storstranden, Juelsminde

Storstranden i Juelsminde er en af østkysten bedste strande. Stranden har nærmest det hele – den er mærket med Blåt Flag, du finder en badebro. bord-bænkesæt, livredder og parkering her. Stranden er ovenikøbet handicapvenlig – hvad mere kan man spørge om?  

Selve stranden ligger tæt på Juelsmindes havn og byliv med restauranter og butikker samt feriecenteret. Derfor er stranden – og området – et populært udflugtsmål eller omdrejningspunkt for din ferie. 

Bellevue Strandpark, Århus

Bellevue Strandpark er en bynær og meget lækker strand, der ligger ca. 4 km nord for Århus Centrum. Stranden består af fint sand og har anmærkningen Blåt Flag 2020. Det vil sige at vandkvaliteten er i top og faciliteterne er i top. Af den grund er stranden en populær strand på de varme dage henover sommeren. Og den er helt klart også et besøg værd. 

Sønderstrand, Rømø

Sønderstranden på Rømø er nok allermest kendt for dens sport, som er drevet af vinden. 

Her på stranden er strandsejlads tilladt med trehjulede køretøjer. Kitebuggies og andre strandsejlere har hver deres område. Du kan også ride på bølgen blå med windsurfing, surfing og kitesurfing. 

Derudover, så er stranden stor og flad og er meget velbesøgt af både familier og børn, som unge og adrenalinsøgende. 

Amager Strand og Strandpark

Og så til den bynære lækre strand nær København… 

Amager Strand og Amager Strandpark er yderst velbesøgt – og faktisk ikke kun om sommeren. Det skyldes nok mest, at Amager Strandpark byder ind til aktivitet med sin lange beton sti – som er meget populær for rulleskøjte- og skateboard-kørende at trille på.

Selve stranden er super lækker – fint blødt sand og relativt lavvandet mange steder. Det er faktisk intet mindre end 4,6 kilometer hvid sandstrand. 

Ved strandparken finder du toiletter, udlejning af kajak, isboder og handlemuligheder i nærheden. Tager du stranden ind mod København-siden – så finder du lavt lunt vand, der er oplagt til børnene. 

8.754 km kyst

Det måske ikke underligt, at vi har så mange fantastiske strande i Danmark. I følge Geodatastyrelsen har Danmark 8.754 km kystlinje. Imponerende, ikke?

231 badepunkter, Blå Flag og havne

Med al den kyst, har vi 231 badepunkter, strande med Blåt Flag og havne, der er testet og sikre at bade i. Både i forhold til faciliteter og vandkvalitet. 

Kulhuse Strand

Kulhuse strand er den ene af de to strande med Blåt Flag i Nationalpark Skjoldungernes Land. Og vi forstår godt, hvorfor den er populær. 

På den ene side er der skøn sandstrand så langt øjet rækker, men masser af natur og langt nok væk fra biler og støj. Til den anden side findes en lille havn og det er blandt andet her, at færgen til Hundested går. 

Der er både toilet, parkering og iskiosk ved stranden – så det altså nemt at være underholdt en hel dag på stranden. 

Røsnæs Sønderstrand

Røsnæs er kendt for den særlige natur og selve halvøen er ret velbesøgt både sommer og vinter. Og stranden her er selvfølgelig lige så naturskøn. Stranden byder både på krabbe- og rejefangst og er et yndet udflugtsmål for paragliders. Der kan parkeres helt ned til stranden. 

Albuen Strand

Ude på sandtangen finder du en skøn børnevenlig strand med faciliteterne i orden. Der er både parkering og toiletter tilgængeligt her. Den bedste del af stranden finder du lige nord for parkeringspladsen. Stranden har Blåt Flag og er velegnet til windsurfing og kitesurfing. 

FAQ

Når en strand har et Blåt Flag betyder det, at der er nogle instanser, der sørger for at der er forskellige faciliteter til rådighed, og at kvaliteten af badevandet er i top. 
Ved en strand med Blåt Flag finder du:
– Rent badevand
– Livrednings- og førstehjælpsudstyr samt nødtelefon i nærheden. 
– Livredder nogen steder, i sommerhalvåret
– Natur- og miljøaktiviteter samt information om miljøforhold og naturområder
– Toilet og skraldespande
– Informationstavle

Når en strand er anmærket som badepunkt betyder det, at en instans har godkendt, at den har visse faciliteter og vandkvaliteten er i orden. Når en strand er et badepunkt har den:
– Rent badevand
– Badesikkerhed er tilpasset de enkelte steder 
– Adgang til toilet og affaldssortering tæt på badestedet
– Særlige muligheder for friluftsliv, kultur- og naturoplevelser

Det lidt svært at vide helt nøjagtigt – men i følge Tv2 finder du i hvertfald 890+ med topkarakter i strandkvalitet. Så selvom vi måske ikke ved nøjagtigt, hvor mange der er på vores i alt 8.754 km kyst, så går du altså ikke helt galt med næsten 900 strande af god kvalitet. 

Som udgangspunkt er hunde velkomne på de danske strande, så længe de er i snor og under fuld kontrol, i følge Naturstyrelsen. Der er få strande, hvor hunde er forbudt. Det vil fremgå af lokal skiltning, hvis dette er tilfældet.

Hundene må kun være løse, hvis der særskilt skiltes med det. Fra oktober og i det kolde halvår til marts må hunde løbe frit på de danske strande. 

Kilde: Naturstyrelsen