Nationalparker i Danmark

5 store nationalparker

I Danmark har vi 5 store og skønne nationalparker fordelt over hele landet. Selvom vi bor i et (relativt) lille land – så er der rigtig meget forskellig natur. Vi har både store hedelandskaber, tætte frodige skove, store vådområder og klitter og kystskrænter, som ingen andre lande kan prale af at have som os.

Frodigt liv og natur

Fx kan du i Nationalpark Vadehavet opleve et overdådigt fugleliv i vådområderne og vandet danner rammerne for den spændende natur du møder her. Der er øer man kun kan besøge ved lavvandet, og tilgå i bil på den strandede havbund.

Nationalpark Skjoldungernes Land

Nationalpark Skjoldungernes Land dækker over et kæmpe område på 170 km2. Området rummer massere af skøn uberørt natur, kulturhistorie og oplevelser i massevis – og flere bygninger.
Faktisk er Roskilde Domkirke en del af nationalparken og er udnævnt til verdensarv af UNESCO.

Blå flag og kæmpe område
Nationalparken strækker sig ud i Roskilde Fjord, hvor du kan besøge de smukke strandenge, strande, holme og kystskrænter. Roskilde Fjord er et populært udflugtsmål og har faktisk hele 2 strande med blå flag. Marbæk Strand og Kulhuse Strand.

I nationalparken finder du de store frodige skove Bidstrup Skov og Boserup Skov. Det er også i Skjoldungernes Land du kan besøge Gl. Lejre og se de flotte fortidsminder – skibssætningen fx – fra den gamle viking tid.

Find dem på Instagram
Nationalpark Skjoldungernes Land er aktive på Instagram og er helt sikkert værd at give et like – de deler ud af naturens historie og fortællinger samt giver dig info om aktiviteter der afholdes i nationalparken. Du finder dem HER.

Nationalpark Vadehavet

Rigt dyreliv
Nationalpark Vadehavet er en stor nationalpark med fokus på det rige fugleliv. Området strækker sig fra den dansk-tyske grænse i syd til Blåvand i Sydvestjylland. Vadehavet er grobund for et unikt økosystem og er rasteplads for mange vandfugle og yngleplads for den spættede sæl.

Derfor kan man være heldig at få set et par af de fantastiske smukke dyr, som findes i området. Selve området er rigtigt stort og det kan være svært at opleve det hele på en dag, men et besøg i Vadehavscentret er en sikker vinder for en oplevelsesrig udflugtsdag.

Nationalpark Vadehavet

På Danmarks “næse” finder du Nationalpark Mols Bjerge. I Mols Bjerge finder du skøn natur, flere besøgscentre og fortidsminder, der rummer stærk kulturhistorie.

Her kan du helt sikkert få en på opleveren uanset alder. Med både skov og vand omkring sig, er det kun fantasien der sætter grænsen. I området findes utallige vandreruter og stier, der fører dig gennem det varierede landskab.

Kalø Slotsruin
Mols Bjerge er kendt for deres fantastiske vandreruter og er ret velbesøgt. Derudover er Kalø Slotsruin en del af nationalparken og er et udflugtsmål for mange. I børnenes skolesommerferie står der nationalparkguider ved ruinen.

Nationalpark Thy

Nationalpark Thy er Danmarks største vildmark og ligger i det vestlige Nordjylland. Området består af storslåede klitter, klitplantager og kalkskrænter som Vesterhavet.

Fx består nationalparken af Hanstholm Vildtreservat, Vangså Klithede og Ålvand Klithede. Der findes derudover også mere end 200 søer i Nationalpark Thy – Vandet Sø, Nors Sø og Ørum Sø er blot nogle af dem.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Største søer og skov
Nationalpark Kongernes Nordsjælland er Danmarks anden største nationalpark med sine 263 km2. I Nationalparken ligger en Danmarks største skove og landets to største søer, Arresø og Esrum Sø. 

Områderne er yderst naturskønne og faktisk er over 70% af nationalparken Natura 2000 område. Flere steder i nationalparken finder du ruiner og fortidsminder, som Parforcejagt Stierne, Asserbo Slotsruin, blandt andre.

Følg med på de sociale medier

@dkbyday.dk

Du er mere end velkommen til at følge med på vores sociale medier, hvor vi løbende vil lægge relevant viden og inspiration op til jer! 

Du kan finde os på Instagram og Facebook under navnet “dkbyday.dk” og du må altid gerne dele din oplevelse med os! Du deler din oplevelse ved at tagge os eller bruge hashtagget #dkbyday, hvor vi løbende følger med.