Ruiner du bør se

Vidste du, at vi i Danmark har rigtig mange ruiner og mindesten placeret af fortidens beboer? Vi har gennem vikingetiden, jernalderen og bronzealderen været rigtig gode til at lave gravhøje, skibssætning og borge, som i dag er ruiner, der vidner om fortidens liv.

Disse ruiner, mindestene, gravstene og monumenter kaldes også fortidsminder. 

Mange af disse fortidsminder, ligger i naturskønne områder, tæt på skov, sø eller andre seværdigheder og lægger op til en dag i den friske luft. 

Vi har her fundet nogle fortidsminder til dig, som absolut er et besøg værd.

Asserbo-slotsruin1

Gåsetårnet

Gåsetårnet er et af de absolut bedst bevarede borgtårne. Tårnet er fra middelalderen og har stået fra omkring år 1365. Borgen er egentlig en del af Museum Sydøstdanmarks Borgcenter. Borgen er helt bestemt et besøg værd, hvis man gerne vil have et godt indblik i fortidens bygningsværker.

Gl. Lejre

Gl. Lejre er mere eller mindre kendt for Skibssætningen, der står øst for landsbyen. Skibssætningen er opbygget af tætstillede granitsten, hvor de 28 af dem er bevarede fra den oprindelige tid.

Fantasiens Ø

I Store Dyrehave i Hillerød, finder du den særlige og flotte ruin fra Frederik VIIs tid. Grevinde Danner opførte ham et lille lyst palæ, som du i dag kan se facaden af. Selve ruinen ligger på en lille sø i Breddam Sø – så man skal gå lidt fra nærmeste parkeringsplads.

Dronningholm borgruin alberte1

Ruiner på Fyn og i Sønderjylland

Klokkestenen

Klokkestenen – ja, det siger vel lidt sig selv – siger en lyd når man slår til den. Af den grund har den også fået det meget åbenlyse navn. Stenen står på den fantastiske lille ø Lyø. Fortællinger siger, at man må få et ønske opfyldt, når Klokkestenen afgiver sin lyd.

Mårhøj

Mårhøj er Fyns største jættestue og er yderst velbevaret. Selve højen har et 10 meter langt kammer, og man kan komme ud til den via en lille trampesti.

Ravningbroen

Selvom det ikke decideret er en ruin – men en lille rekonstruktion af den mægtige vikingebro – så er den ikke blevet mindre spændende af den grund. Broen blev opført i år 980 og gik tværs over Vejle Ådal. Hvad formålet har været med broen, har man ikke helt kunne finde ud af endnu.

Dronningholm-Borgruin-alberte3

Ruiner i Midt- og Nordjylland

Todbjerg Tårn

Todbjerg Tårnet er ikke en helt så gammel ruin – det faktisk ikke helt en ruin endnu – men det er bestemt et yndet udflugtsmål. Tårnet står højt i terrænet og selvom det ikke har rundet de 100 år endnu, så kan man stadig fornemme fortidens præg på bygningen. Der er opstillet borde og bænke – stedet indbyder nærmest til en hyggelig picnic eller rolig pause i de smukke omgivelser.

Aggersborg

Aggersborg er den største vikingeborg vi har i Danmark, og den er en del af Trelleborgene. Med sine hele 240 meter i diameter, er man ikke i tvivl. Man kan besøge området og den rekonstruerede vold – og træde igennem de 4 åbninger til der, hvor ringborgens beboer boede i vikingetiden.

Jernalderbyen Vingsted

Jernalderbyen viser dig, hvordan livet var fra år 0 og et par hundrede år frem. Jernaldermiljøet her i Vingsted er et af Danmarks aller største rekonstruerede jernalderbyer. Her findes blandt andet huse, marker, smedje og offersteder – så ønskes et unikt indblik i Jernalder levestilen, så er Vingsted stedet.

artem-shuba-qsSz7eVM4fY-bornholm

Ruiner på Bornholm

Rokkestenen

Faktisk, så er der flere kæmpesten der rokker på Bornholm. Der er en i Almindingen Skov. Den ligger inde i skoven og sagnet siger, at den hviler på en diamant og det er derfor, at den rokker. Men den mest besøgte rokkesten er nok den du finder på din vandretur i Paradisbakkerne. Det er også Bornholms største rokkesten.

Lilleborg

På en klippeknude på 16 meter finder du den fine ruin af Liilleborg. Man kan se meget af det fundament, der engang udgjorde noget af borgen, som engang stod der. Borgen havde en strategisk fordelagtig placering på den lille klippeknold.

Hammershus

Hammershus er Bornholms mest besøgte seværdighed – og det forstår man egentlig godt hvorfor. På den nordligste spids af Bornholm står en stor og pragtfuld ruin, og er yderst velbevaret. Ved Hammerhus får man virkelig fornemmelse af fortidens liv. Hammershus er ikke kun Danmarks største borgruin – men faktisk Nordeuropas største ruin. Vildt ikke?

Lad os likes ved!

dkbyday.dk

Følg med på vores sociale medier, hvor vi løbende giver gode ideer til fede oplevelser og aktiviteter. 

Du kan finde os på Instagram og Facebook under navnet @dkbyday.dk og du må altid gerne dele din oplevelse med os!
Du deler din oplevelse ved at tagge os eller benytte dig af #dkbyday, hvor vi løbende følger med.