Gratis seværdigheder og udflugtsmål i Danmark

Nogle gange kan det være svært at finde inspirationen til nogle fede udflugtsmål. Derfor har vi lavet denne liste til dig, så du kan få et overblik over, hvad vi mener er et besøg værd – samtidig med, at det er til et overkommeligt budget – ja faktisk helt gratis.

Gratis naturoplevelser

Mange oplevelser du kan få i naturen er gratis – medmindre vi snakker om en naturpark med entre gebyr eller andet. Derfor kan du finde rigtige mange gratis naturoplevelser, der både er børne- og familievenlige. Selvom det er gratis og ude i det fri, er faciliteterne stadig i top, så man snildt kan tage en dags udflugt sammen med familie eller venner. 

Måske er det selvsagt at opleve naturen er gratis – men det er faktisk ikke altid tilfældet. Men her har vi fundet 6 helt ekstraordinære oplevelser, du kan opleve for 0,-

Grenen i Skagen
Skagens odde, Skagen

Måske kender vi alle nogen, der har besøgt Grenen i Skagen, og som har stået med en fod i både Skagerrak og Kattegat samtidig. Af selvsamme grund er stranden blevet en utrolig populær destination – både for danske og udenlandske turister.

På stranden kan man støde på sæler, som er blevet vant til mennesker på grund af den konstante tilstedeværelse af turister, der årligt besøger stedet. De sæler, som er at finde på stranden, burde ikke opsøges og det anbefales at lade dem være.

Vær desuden opmærksom på, at det er forbudt at bade på denne del af stranden, da strømmen er meget stærk og derfor kan være livsfarlig.

Den uendelige Bro
Varna/Ballehage strand, Århus

Nu når vi alligevel er i Jylland, så ville det være fjollet ikke at nævne Den Uendelige Bro i Århus. Broen, som ligger på Ballehage og Varna strand  i Århus, er designet af Niels Povlsgaard og Johan Gjødes.

Den var en del af ARoS udstillingen ’Sculpture by the Sea’ i 2015. Udstillingen var umiddelbart kun midlertidige projekter, men grundet stor popularitet blandt århusianerne, er Den Uendelige Bro blevet fast inventar på stranden.

Broen bruges som badebro eller til en vandretur, hvor man kan gå broen rundt og rundt i al uendelighed. (Psst… som regel går man i urets retning).

Den Uendelige Bro er åben mellem april (uge 16) og oktober (uge 44) – i perioden mellem oktober og april er den pakket ned.

Nyhavn
København

Nyhavn er kendt for sit pulserende liv og smukke farver, og den er uden tvivl et besøg værd. I sin tid har en del kendte kunstnere beboet den hyggelige del af København, herunder den folkekære H.C. Andersen.

I dag er gaden langs havnen fuld af caféer og barer, hvor du kan nyde en omgang kold drikkelse eller lækkert måltid i de smukke omgivelser – Du kan eventuelt gøre som københavnerne, der ofte slår sig ned med en øl ved kajen.

Den lille Havfrue
Langlinie, København

Den lille Havfrue er på en måde vores vartegn – alle danskere, og rigtig mange turister, kender H.C. Andersen og hans mest kendte historie om Den lille Havfrue. Hun findes på Langelinie i København, hvor hun sidder og byder velkommen til søfolk fra hele verdenen. 

Den lille Havfrue er en af Danmarks største attraktioner – man ved dog ikke det præcise antal af mennesker, der besøger hende om året. Årsagen til dette er, fordi hun er en gratis seværdighed, og derfor kan man desværre ikke føre dokumentation over det eksakte besøgstal.

Nogle siger dog, at hun er verdens mest fotograferede kvinde – og der skal altså lidt til før, at man kan blive nævnt i samme selskab som fx Mona Lisa. 

Desuden er hun så populær, at hun bliver lånt ud til andre lande og jævnligt bliver udsat for hærværk. Man skal stå model til meget, bare fordi man ser en smule godt ud.

De hvide mænd

Mennesket ved havet
Sædding strand, Esbjerg

Nu når vi er ved skulpturere, så fortjener Mennesket Ved Havet bestemt et besøg. Skulpturerne er en afbildning af fire mænd, som sidder på en lige række, imens de kigger ud over havet.

De er designet af billedhuggeren Svend Wiig Hansen, der faktisk oprindeligt havde tiltænkt skulpturen til Grenen i Skagen tilbage i 1954.

Det blev aldrig til noget, men i stedet blev den opført i anledning af Esbjergs 100 års jubilæum, som en selvstændig købmagersby i 1990 og stod færdig i 1995.

Mennesket Ved Havet skulpturerne er ni meter høje og drager ofte stor lighed med Påskeøens berømte monolitter – vi synes absolut, at de lever op til sammenligningen!

Klinterne
Møns Klint og Stevns Klint

Stevns Klint blev i 2014 en del af UNESCO’s verdensarv. Det vil altså sige en seværdighed, som du ikke vil gå glip af – især ikke når den er gratis at opleve!

Grunden til optagelsen af Stevns Klints i verdensarven kommer af de tynde lag fiskeler, som kan ses i klinten. Fiskeleret fortæller en unik historie om vores planet og om tiden omkring dinosaurernes udslettelse. Det er fordi det estimeres, at Stevns Klint er 65-71 millioner år gammel. Udover sin unikke historiefortælling, så er naturen omkring Stevns Klint utrolig smuk at gå på opdagelse i!

Lige så smuk er naturen også ved Møns Klint. Ved Møns Klint er der mulighed for en masse vandreture samt en tur ned ad nogle af de mange kendte trappetrin til vandet. Desuden, så kan Møns Klints historie dateres 70 millioner år tilbage, ligesom Stevns Klint. Derfor kan man også se fortidens historie udfolde sig her.

Til natteravnenes information er Møns Klint en af de få steder i Danmark, hvor der er mulighed for at opleve ’Dark Sky’ – faktisk er Møn og Nyord blevet udnævnt, som nordens første Dark sky park. Dark Sky er når man kan beskue nattehimlen uden lysforurening (kunstig lys), og derved se stjernerne omkring vores planet og i mælkevejen klarere.

Eksempel på Dark sky nattehimmel

Lad os likes ved!

dkbyday.dk

Følg med på vores sociale medier, hvor vi løbende giver gode ideer til fede oplevelser og aktiviteter. 

Du kan finde os på Instagram og Facebook under navnet @dkbyday.dk og du må altid gerne dele din oplevelse med os!
Du deler din oplevelse ved at tagge os eller benytte dig af #dkbyday, hvor vi løbende følger med.