Julefrokosten 2021

Skal den være vild, våd og voldsom? Eller skal den være hyggelig og nede på jorden? 

Uanset, hvad du er til, så lad os hjælpe dig med at finde de fede aktiviteter til jeres julefrokost – både til familie julefrokosten og firmajulefrokosten. 

Hvorfor holder vi egentlig julefrokost?

I gamle dage, holdte man julefrokost i en virksomhed for at gøre den hierarkiske afstand fra direktør til menig medarbejder. I dag er en julefrokost mere set (i firmaregi), som en årlig hyggelig dag/aften, hvor man kan få et afslappet rum at være sammen med sine kollegaer på. Formålet er måske stadig det samme, men måden det bliver gjort på er helt anderledes i dag. 

I familie regi, holder vi julefrokost, fordi vi er verdensmestre i hygge. Og vi hygger bedst med mad – dog er der flere og flere, der vælger at efterligne firmajulefrokosten, hvor de tager ud og laver en eller flere sjove aktiviteter, enten før eller efter de har indtaget mad og drikkelse. 

Julefrokost med fart på

Fart og spænding går rigtig godt i hånd med en julefrokost – altså inden man tyre til alkoholen vel og mærket. Så har du brug for de helt fede aktiviteter til jeres julefrokost, så se med her: 

Den rolige julefrokost

Julefrokoster behøver ikke altid at være våde og vilde – og det kan måske være en fordel, hvis man er mange forskellige aldersgrupper fordelt i den gruppe, der skal holde julefrokost sammen. Uanset om I er familie, venner eller firma – så kan ønsker og grænser variere meget.

Med oplevelser som madkurser, bagekurser, cocktailkurser, flødebollekurser, bowling eller at løse en gåde i et escape room, måske bedre være sagen end en tur i en gokart. 

Du kan finde mange flere aktiviteter til den rolige julefrokost her:

Top 10 aktiviteter til julefrokosten

Vi har fundet 10 fede aktiviteter du kan lave til årets julefrokost! Læs om dem her:

Guide: Sjove lege og indslag til julefrokosten

Diverse lege og andre indslag læner sig naturligt godt op ad en god fest. Om det er stoledans, sedlen under tallerkenen, en god quiz eller noget helt fjerde, er op til jer – dog kan en sjov leg nemt fungere som en icebreaker og samtalestarter i en situation, hvor det er godt at få gang i gemytterne. 

Årets nomineringer kunne, blandt andet, sprede det gode humør og festlige stemning i rummet i starten af festen (eller under maden). 

Find de helt rette aktiviteter til din julefrokost

Lav din egen søgning

I vores liste med oplevelser, finder du alverdens oplevelser i Danmark. Her er alt fra skydning til ridning, bowling til keramikmaling. Der er helt sikkert garanti for, at der er noget du kan lide. 

Hvis du vil finde det helt perfekte til jeres julefrokost, kan du i søgningen filtrere aktiviteter til og fra, og snævre det helt ind, så du kun får vist, det I gerne vil lave. 

Her kan du også indtaste adressen der, hvor I skal afholde jeres julefrokost og se, hvor langt der er, til diverse aktiviteter og oplevelser. 

Hvad, hvorfor og hvordan?

Hvad er julefrokost?

En julefrokost kan opdeles i 2 sektioner, en firmajulefrokost og en familiejulefrokost. Familiejulefrokosten holdes ofte for nær eller store dele af familien, hvor det handler mere om at slå sig løs og hygge i familien gennem lege og druk – og massere af mad. For mange familier er det også en af de årlige møder med den del af familien man ikke ser særlig ofte – af den grund er det rart, at det sker i et miljø, hvor stemningen er lidt løsere end til et formelt bryllup eller konfirmation.
Da det er et udspring fra firmajulefrokosten, så minder maden utroligt meget af den man får til en traditionel firmajulefrokost. Altså, buffet med sild, varm leverpostej, flæskesteg, massere af snaps og selvfølgelig massere af juleøl. Hvad er en julefrokost egentlig uden juleøllen og snaps?

En julefrokost startede ud med at være i december, men pga. stigende popularitet og et stramt tidsprogram i december med familiejulefrokoster, firmajulefrokoster og jul samt arbejde, så er det blevet mere udbredt, at en julefrokost afholdes fra november til start februar nogle gange for at få det til at passe ind.

Til en firmajulefrokost er der mulighed for at komme tættere på dine kollegaer og medarbejdere og andre settings end man er vant til og kan give et helt andet syn på hinanden. Det er også her I kan få mulighed (alt efter hvad i laver) at konkurrere mod hinanden og køre en sjov og hyggelig stemning op. 

Der er mange, der bruger julefrokosten som undskyldning til at være vild og prøve grænser af med ting som klatreparker og klatrebaner. Eller med en tur i nogle hurtige gokarts eller prøve at skyde – enten med gevær, pistol eller bue og pil. Alt efter hvad man er til. Og så til sidst slutte af med et ordentligt festmåltid og en tår eller måske to til ganen. 

En julefrokost starter, uanset om det er familie- eller firmajulefrokost, ofte ud med noget oplevelsesværdigt, som ikke sker så ofte, hvorvidt det er gokart, klatreparker, paintball eller andre vilde ting er forskelligt. Dog plejer en julefrokost at have et vildt element ind over sig, inden man begiver sig ud i festen om aftenen. Længere nede vil vi give et forslag til, hvor og hvad, som I kan lave alt efter, hvor vildt aktiviteterne skal være til jeres julefrokost. 

Familiejulefrokost

En familie julefrokost er lidt anderledes end det, som bliver skildret i den famøse Julefrokosten film. I så fald er tendensen ofte lidt mere low key og nede på jorden til en familie julefrokost end den, som bliver vist i filmen. Dog minder den på mange måder om firmajulefrokosten, såsom i madanretningen, den store samling af forskellige grene af familien – lidt ligesom de forskellige afdelinger på arbejdet, som mødes til julefrokosten – og lidt af den løsslupne attitude, som ellers ikke findes særlig ofte til familie sammenkomster, hvor samtalen ofte godt kan omhandle meget om small talk. 

Hvem skal så med til en familie-julefrokost? Ja, til det spørgsmål er der mange svar – ofte mange individuelle inden for den enkelte familie – dog er kutymen ofte således, at man har store dele af familien med. Det gælder også den morbror eller grandfætter fra Jylland, som du ikke ser så ofte. Det er fordi familie-julefrokosten ofte danner rammer for en familie sammenkomst, hvor alle afkroge af familien mødes og på en årlige basis – se det lidt som det bryllup, som måske kommer hvert femte år, bare på årlige basis og med en lidt mere løssluppen attitude – det i sig selv, er jo en win-win.  

Noget af det, som adskiller en familie-julefrokost og en firmajulefrokost, er de aktiviteter, som laves. En familie-julefrokost har flere lege inkorporeret, hvor firmajulefrokosten ofte er centreret omkring lidt mere vilde aktiviteter i andre sammenhænge – det kunne være klatring, gokart, paintball osv. i den retning. Derimod, så er familie-julefrokosten med lege såsom kongespil, dart, stoledans, pakkeleg eller sedlen under tallerkenen. For at være helt på den sikre side, så uddyber vi lige nogle af dem. 

Julefrokostens historie

Julefrokostens virksomhedshistorie startede i efterkrigstiden i 1940’erne, hvor man i starten samles efter arbejde d. 24 december for at ønske hinanden god jul med et glas portvin, kransekage og det skete i fællesskab med chefen – altså det første skridt imod at fjerne i organisationshierarkiet til julefrokoster. En julefrokost i dag er kendetegnet med, at man kan have det sjovt og uden at skulle tænke på ens plads i organisationsdiagrammet. 
Nå, tilbage til historiefortællingen. Vi spoler lidt frem i tiden til midt 1960’erne, hvor det blev mere almindeligt, at man afholdte firmajulefrokoster, hvor alle sad og spiste sammen, uanset om du var kassedame eller adm. direktør. Det var også først her i 60’erne, at alkoholen flød lidt mere end de lidt tidligere julefrokoster – bevares, der var stadigvæk alkohol, men ikke i mængderne, som vi kender det fra nutidens julefrokoster. 

Vi spoler lidt længere frem, helt præcist til 1976, hvor julefrokost konceptet blev stadfæstet og endnu mere populært. Hvorfor tænker du nok lige nu? Det var fordi, at filmen Julefrokosten udkom. Hvis der var nogen tvivl om, hvordan en julefrokost skulle afholdes, så havde man nu fået guidelines til, hvad en vild og god julefrokost var. Det koncept og forestillingen om, hvordan en firma julefrokost skal afholdes lever fortsat meget på filmen fra 1976 – i hvert fald i sammenligningen fra fordum tids julefrokoster til nutidens ikke meget anderledes. Så hvis du har gode minder fra en julefrokost, ja så skylder du nok Finn Henriksens film og Preben Kaas skuespil et stort tak for, at julefrokoster nu til dags er som de er. 

I samfundets sociale aspekt, så er det også sundt for os at have en “fridag” fra traditioner og niveau inddelingen i vores samfund/arbejdsregi. Det er noget af det, som julefrokosten i de senere år er gået hen og blevet – et frirum, hvor man kan bryde de ellers normale sociale normer og ikke nødvendigvis skal tænke særligt meget over, hvad man gør eller, hvorfor man gør det. Det frirum, som en julefrokost historisk set også giver, gør, at mange kan komme ud med det behov, som de måske har undertrykt i løbet af årets gang. Derfor er det også vigtigt, at man ikke slår ned på noget undervejs til en julefrokost – selvfølgelig skal anarkiet ikke herske – men frie tøjler er en gang imellem godt. Især i kreative eller siddende stillinger, som mange af os besidder nu til dags. 
Nu til dags, så er firmajulefrokosten også et af årets højdepunkterne og noget man bare ikke vil gå glip af. 

Familie julefrokosten er blevet et fænomen på sin egen måde, hvor man prøver at efterligne den firmajulefrokostens stemning i et familiær sammenhængende.

Hvad spiser man til en Julefrokost?

Rent historisk set, så startede julefrokost traditionen med et glas portvin, en kransekage og en hilsen inden på chefens kontor. Det er fair at sige, at der er sket lidt siden da. Nu er en julefrokost middag udviklet sig til en buffet, hvor der er nogle faste inventarer, som bare er obligatorisk til en julefrokost, men ikke altid til stede i hverdagen – heriblandt kan snaps, sildemadder og varm leverpostej (selvom vi er glade for varm leverpostej hele året rundt). 

Det er nærmest tradition nu til dags, om man kan lide det eller ej, så skal der indtages snaps til silde anretningerne – heldigvis, hvis man ikke er særlig glad for karrysild til julefrokosten, findes der mange andre former for sild, som man kan få i stedet. Det samme gælder for snapsen, der findes nemlig også mange forskellige snapse, så hvis du ikke er så heldig at have fundet din favorit endnu – så er det bare videre i smags jagten – eller bide det i dig den ene dag om året.

Som sagt tidligere, så består en julefrokost nu til dags ofte af en buffet, hvilket gør det nemt for alle at have noget, som de har lyst til at spise – samtidig gør det også, at det er nemt for dem, der har allergier at undgå specifikke ting. Med det sagt, så selvom det er en buffet, er der nogle faste ting, som bare er en del af en julefrokost. Det er julefrokost madens faste inventar såsom tidligere nævnte varm leverpostej, snaps, sildemadder og andre smørrebrød. Derudover, så er medister, frikadeller, fiskefilet sammen med æg og rejer, sylte, flæskesteg og ofte også gerne et ostebord – man må ej heller forglemme juleøllen, fordi er det en rigtig julefrokost uden en god julebryg?. Altså, der burde være mad til alle smage til en moderne, men dog traditionsrig julefrokost. Apropos moderne, så begynder flere og flere nu til dags at udvide julefrokost buffeten med flere muligheder, alt sammen samtidig med, at de bibeholder den mere traditionsrige julefrokost mad. Det er svært at datere til, hvornår det rigtigt begyndte at gå fremad for familie julefrokosten, men en ting er sikkert, at vi igen kan datere det tilbage til filmen Julefrokosten i 1976, som virkelig satte julefrokostens vigtighed og vilde element på dagsorden i de danske hjem.    

Gode lege til julefrokosten

Stoledans er nok noget vi alle har leget på et tidspunkt gennem vores opvækst – enten til andre familiære fester eller, i de fleste tilfælde, gennem børnehaven eller de små klasser i folkeskolen. Dog, når man har taget det i mente, så er stoleleg faktisk en simpel, men sikker vinder. Det er den fordi det er noget alle kender til og det kræver heller ikke særlig meget, før det er muligt at deltage – samtidig er det en leg, der næsten med sikkerhed, giver et smil på læben hos de deltagende.
Selve legen er rimelig simpel, hvis der er 10 deltagere med, så er der 9 stole til rådighed og imens musikken spilles skal deltagerne bevæge sig rundt om de 9 stole. Når musikken stopper handler det om, hvem der kan få en stol. Personen, som ikke får en stol, taber og er ude af legen. Sådan fortsætter legen indtil der er 2 personer tilbage og kun én stol. 

Kongespil derimod er et kendt familiespil, hvor man står på hver sin side af en græsplæne eller lignende og skal vælte hinandens brikker med 6 træpinde. Når man har væltet modstander sidens egne brikker på deres side af “banen”, så skal man vælte kongen i midten før man har vundet. Læs mere om kongespillets regler her (https://www.spillehulen.dk/da/product/kubb-vn24217)

Hvem er jeg legen

Her skal du have en seddel i panden, hvorpå der står navnet på en kendt person – enten fra Danmark eller internationalt kendt. I kender måske legen fra vikartimerne i folkeskolen? Hvem er jeg legen er i hvert fald altid sjov at have med til en julefrokost eller andre hyggelige arrangementer. 

Hvis du selv laver lapperne, så det en god idé at sørge for, at de fleste i selskabet kender til personen. Det er måske de færreste, der ikke er på TikTok, der ved hvem Spencewuah er… Derfor er det oplagt at have det i mente. Samtidig, er der heller ikke så mange unge mennesker, som ved hvem Pierce Brosnan er. 

Vælg gerne nogle personer med gode karakteristika, som er velkendte, fordi der må kun svares ja eller nej. Den med sedlen skal stille spørgsmål, som i sidste ende, vil kunne få personen ledt nok ind på, hvem den er. 

Den, der skal bruge færrest spørgsmål på at gætte personen, har vundet. Denne leg er bedre at lave i små hold end hvis I er en stor forsamling. Er sidstnævnte tilfældet, kan opdeling i afdelingerne eller bordene måske være sagen – dog anbefales det til et maksimum af 25 personer.  

Gode personer, som altid er sjove at have med i “hvem er jeg” legen kunne være:

  • Barack Obama
  • Nicklas Bendter 
  • Caroline Wozniacki 
  • Lionel Messi el. Cristiano Ronaldo
  • Dirch Passer 
  • Adele 
  • Mr. Bean
  • Bamse og Kylling 
  • Sebastian Klein
  • Beyonce
  • Justin Bieber 
  • Jackie Chan
  • Helle Thorning Schmidt 
  • Kronprinsesse Mary 

Den gode gammeldaws pakkeleg slår aldrig fejl. 

Endnu en klassiker, som virkelig hører sig godt til, til en julefrokost! Kunsten her er at blive enige om et budget og regler. Slik til en firmajulefrokost er altid en sikker vinder – hvem vil ikke have et marcipanbrød efter 3 til 4 øl? 

De gode gamle regler er at slår man en 6’er, så må man stjæle en gave fra en anden rundt om bordet. Men kan også spice den op med flere regler. Fx når du slår en…

  • 1’er må du stjæle en gave fra din højre sidemand
  • 2’er må du tage en gave fra én og give til en anden
  • 3’er skal du give en gave fra dig egen bunke til venstre sidemand
  • 4’er skal du stjæle en gave fra personen overfor
  • 5’er skal du stjæle en gave fra venstre sidemand

Den traditionelle pakkeleg kan også sagtens fungere, men som sagt tidligere, er det vigtigt at få etableret nogle regler inden for budget, og hvilket regelsæt, som der spilles med. 

Gæt en løgn

Her handler det om, at alle skal komme med 3 udsagn om sig selv. 2 skal være sande og 1 løgn. 

Så gælder det om, at de andre skal gætte hvilken af de 3 udsagn, der er løgn – det må gerne være vildt og urealistisk i forhold til løgnen, men heller ikke gør det for nemt overfor dine modstandere at gennemskue dig. Det er selvfølgelig op til dig, at beslutte, hvor meget du vil dele med dine kollegaer, men en julefrokost plejer at være et godt sted at dele personlige ting med hinanden.   

Legen her er måske lidt tidskrævende, hvis man er mange, derfor kan man også lave en anden version. Her får alle en lap papir, hvor der skal skrives en hemmelighed på eller et sjovt udsagn om personen. Alles hemmeligheder lægges i en skål og blandes, og så handler det om at gætte hvilken hemmelighed/udsagn, som tilhører hvem. 

Det kan være en sjov en at lave tidligt på aftenen, som en form for icebreaker. Det giver anledning til et par samtaler samt sørger for, at man lærer sine kollegaer lidt bedre at kende – what’s not to like? 

Sedlen under tallerkenen

Sidst men ikke mindst vil vi gerne uddybe sedlen under tallerken legen – dog kan den have nogle varianter alt efter hvilket tema, som passer ind til julefrokostens tema eller, hvor tæt relationen er iblandt den deltagende familie. Sedlen, som lægges under tallerknen ved alle stole, som fortæller det enkelte individ, hvilken opgave personen har i løbet af julefrokosten. Opgaven kan være alt fra dyrelyde hver gang der skåles (om det skal være abe lyde eller ulve lyde er underordnet dog), det kan også være, at du skal være ekstra sød mod en kollega fx, at du skal rose Alberte hver gang hun går forbi dig. Måske skal du undervejs i desserten holde en tale eller imitere Mr. Bean foran chefen på et tidspunkt. 
Den perfekte leg til julefrokosten, den kan både en være en icebreaker, den er udfordrende og ikke mindst grænseoverskridende, dog kan legen nemt skabe et godt humør for resten af aftenen. 

Her giver vi dig lidt eksempler på kommandoer, der kan være sjove at have under sin tallerken.

  • Sig en dyrelyd, hver gang der skåles
  • Bid dig i fingeren hver gang din sidemakker snakker til dig
  • Hver gang du skal have fyldt glasset, skal du have din sidemakker til venstre til at fylde det
  • Du skal stille dig op på din stol 1 gang i timen og skåle
  • Hver gang der skåles, skal du skåle igen efter 3 minutter
  • Hver gang der er en, som rejser sig, skal du rejse dig
  • Hver gang, at der er en der nyser, skal du give personen en toiletrulle

Det der jo så er plottet her er, at der er en præmie til dem, der gætter, hvad ens sidemakkerens papir har sagt, personen skal gøre. 

Den aktive julefrokost

Hvis du gerne vil lave nogle fysiske aktiviteter på dagen inden den helt store fest og spisning går i gang senere, så kommer vi her med et par foreslag til, hvad I kan lave inden festlighederne går i gang. Måske er det egentlig en meget god idé at få brændt noget krudt af inden I skal sidde ned og spise.

I den her sektion af den aktive julefrokost tager vi mere hensyn til de små til mellemstore virksomheder, da større virksomheder ofte har et planlagt skema for aftenen.
Den sædvanlige julefrokost er selvfølgelig ofte afholdt i vintermånederne, ellers er det jo ikke en rigtig julefrokost, af den grund er det bedst med aktiviteter, som kan laves indendørs. Her vil ting, der måske vil minde lidt om de klassiske teambuilding og polterabend aktiviteter blive gentaget lidt, men det er fordi det er de klassikere, som bare altid passer godt i det regi, hvor en større enhed skal have det sjovt sammen. Gode aktive aktiviteter til en julefrokost kunne være ting, som en tur i det lokale indendørs gokart center, en oplevelse på klatrevæggen hos Boulders, hvor I får lov til at lege lidt med jeres grænser. Er en almindelig klatrevæg ikke nok, burde I prøve Urban Ranger Camp på Refshaleøen, hvor I skal igennem forhindringsbaner 50 meter oppe i luften. Trænger I til noget frisk luft inden I skal sidde ned, så kunne aktiviteter som skøjtning på en af vores mange udendørs baner være en mulighed (psst. der findes også indendørs skøjtehaller rundt omkring i Danmark – klik her for mere information om det) eller en skitur nedad Copenhill i den friske luft.

Lege såsom stoledans og kongespil kan sagtens også bruges som aktive lege til den aktive julefrokost. Vil du læse mere om forskellige lege, som kunne være gode til en julefrokost – uanset om det er en firma- eller familie julefrokost, så læs vores dybdegående julefrokost lege guide her.

Senere på aften, så kunne man også invitere til en stafet af en slags, hvad den skal bestå af, er helt op til jer – mulighederne er mange.    

Lad os likes ved!

dkbyday.dk

Følg med på vores sociale medier, hvor vi løbende giver gode ideer til fede oplevelser og aktiviteter. 

Du kan finde os på Instagram og Facebook under navnet @dkbyday.dk og du må altid gerne dele din oplevelse med os!
Du deler din oplevelse ved at tagge os eller benytte dig af #dkbyday, hvor vi løbende følger med.  

Nødvendige

Nødvendige cookies hjælper med at kritiske og basale elementer kan køre på vores side – så som slide features og sikre at du har fuld adgang til alle sider på vores site. Hvis ikke disse er slået til, vil sitet ikke fungere optimalt, derfor kan disse ikke fravælges.

Expires
1 year
Name
wordpress_[hash]
Data processor
System
Purpose
On login, WordPress uses the wordpress_[hash] cookie to store your authentication details.
Expires
1 year
Name
wordpress_logged_in_[hash]
Data processor
System
Purpose
After login, WordPress sets the wordpress_logged_in_[hash] cookie, which indicates when you’re logged in, and who you are, for most interface use.
Expires
1 year
Name
wp-settings-{time}-[UID]
Data processor
System
Purpose
This is used to customize your view of admin interface, and possibly also the main site interface.
Expires
1 year
Name
comment_author_{HASH}
Data processor
System
Purpose
When visitors comment on your blog, they too get cookies stored on their computer.
Expires
1 year
Name
comment_author_email_{HASH}
Data processor
System
Purpose
When visitors comment on your blog, they too get cookies stored on their computer.
Expires
1 year
Name
comment_author_url_{HASH}
Data processor
System
Purpose
When visitors comment on your blog, they too get cookies stored on their computer.
Expires
1 year
Name
cookie_settings
Data processor
System
Purpose
Used to set your cookie settings
Sporingcookies

Hjælper os med at forstå brugers adfærd på vores side og hjælper os med at optimere din oplevelse nu og i fremtiden.

Expires
1 year
Name
_fb
Data processor
Facebook
Expires
2 years
Name
_ga
Data processor
Google
Purpose
Used to distinguish users.
Plicy
Expires
24 Hours
Name
_gid
Data processor
Google
Purpose
Used to distinguish users.
Plicy
Expires
2 years
Name
_ga_
Data processor
Google
Purpose
Used to persist session state.
Plicy
Expires
09 days
Name
_gac_gb_
Data processor
Google
Purpose
Contains campaign related information. If you have linked your Google Analytics and Google Ads accounts, Google Ads website conversion tags will read this cookie unless you opt-out. Learn more.
Plicy